wtorek, 22 lipca 2014

Kaszka z mleczkiem

... czyli prosty posiłek z polenty i owoców.


Składniki:

Polenta:
2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody)
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

Gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z tych proporcji wychodzi kaszka na gęsto, która świetnie zastępuje budyń. Gorącą polentę można od razu wyłożyć do salaterek, albo rozsmarować na jakiejś płaskiej formie (np. do tarty), poczekać aż stężeje, a następnie pokroić w kostkę. Tak właśnie zrobiłam ostatnio.

Sos:
1 szklanka malin
1 banan
1 jogurt naturalny

Zmiksować.

Owoce:

banan, pomarańcza - pokrojone w kostkę,
maliny, jagody.

Pokrojoną w kostkę polentę mieszamy z sosem i owocami. Wykładamy do salaterek i rozkoszujemy się pożywnym, orzeźwiającym, naturalnie słodkim daniem. Na deser, kolację, albo śniadanie do pracy. Najlepiej smakuje świeżo po wymieszaniu, bo jeśli dłużej postoi, to kaszka wchłania wilgoć i robi się trochę kluchowata, co jednak nie przeszkadza mi zabierać sobie taką porcyjkę z poprzedniego dnia na śniadanie do pracy:)


Pyszotka:)

32 komentarze:

  1. i teraz głodna jestem... jak mogłaś :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to przecież specjalnie w porze obiadowej wpis opublikowałam - na zaostrzenie apetytu;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie kaszkowe desery, ale nie robię ich często, bo zawsze przypalam kaszkę :(
    Smakowicie wygląda, też mam ochotę na taki deserek:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie kaszę niełatwo się gotuje, ale mam taki specjalny garnek z grubym dnem i w nim się nic nie przypala, a jeśli nawet trochę przywrze, to jak zostawię chwilę pod przykryciem na wyłączonym gazie, to wszystko ładnie odchodzi.
      Ściskam!

      Usuń
  3. Świetny pomysł na zdrowy posiłek. Ja sobie czasem robię coś podobnego z grysikiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem mieszam grysik z kaszką kukurydzianą pół na pół, też smacznie wychodzi:)

      Usuń
    2. Musze w takim razie spróbować kiedyś. Kukurydzianą kaszę czasem gotuje, ale nie na słodko. Zupę zagęszczam czasem.

      Usuń
    3. Ja jeszcze nie próbowałam na wytrawnie, a ponoć też świetnie wychodzi, widziałam w sieci polentę gotowaną na wodzie z przyprawami wykorzystaną jako spód od pizzy - też muszę kiedyś wypróbować:)

      Usuń
  4. mmmmm, smakowita! choć ja jakoś za polentą nie przepadam.... ale może w takiej wersji by mi zasmakowała? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie przypuszczałabym, że coś takiego może mi smakować, z dzieciństwa pamiętam, że nie znosiłam takiej mamałygi... co prawda robiona była wtedy na kaszy mannie, ale polenta, to przecież wciąż rodzaj mamałygi, tyle że na kaszce kukurydzianej... Ale po poście warzywno-owocowym wszystkie smaki mi się zresetowały i stare dania odkrywam na nowo:)

      Usuń
  5. Ja raz gotowałam tą kaszę ale mi nie smakowała w ogóle smaki nie miała więc trzeba by spróbować ją jakoś zastąpić:))) A jagody zbierane samodzielnie?:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody tym razem kupowane na targu:)
      Po poście warzywno owocowym wszystko smakuje inaczej, bardziej intensywnie. Sama polenta na mleku wydaje mi się słodka, a z dodatkiem owoców, to już w ogóle feeria słodkości:)

      Usuń
  6. Kaszę uwielbiam pod każda postacią.Twoja propozycja musi być bardzo smakowita :))) Wypróbuję na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też miłośniczka kasz, a kaszka kukurydziana to moje najświeższe odkrycie:)

      Usuń
  7. Ależ smakowicie się zapowiada! Na pewno spróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dzieciństwa pamiętam taką kostkę z grysiku (tylko na wodzie była gotowana), którą moja babcia robiła jako dodatek do rosołu - dobre to było:) I chyba też na słodko ją jadaliśmy, z sokiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie tego w dzieciństwie nie lubiłam, ani na słodko, ani tym bardziej z rosołem... Strasznie mdłe to dla mnie było. A teraz się zajadam;) Co prawda kaszką kukurydzianą, ale ostatnio mi brakło i zrobiłam w większości z kaszy manny - zjadłam z musem z jabłek z suszonymi śliwkami i orzechami.... Mmmmm... Pycha było:)

      Usuń
  9. Pięknie wygląda, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, bo nie wymaga wiele pracy i składników, a smakuje super:)

      Usuń
  10. Widzę, że trzymasz się wytyczonej linii jeśli chodzi o odżywianie. Zazdroszczę konsekwencji, choć to wszystko jest pyszne i ciekawe i gdyby tak się na dobre zawziąć to pewnie stało by się normą. Na nic obiecanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie - pyszne i ciekawe, dlatego łatwo zachować konsekwencję:) Stare smaki wobec tych nowych wcale nie mają szans:)

      Usuń
  11. Nie jestem fanką kaszy kukurydzianej, ale z pewnością bez bólu można ją zastąpić inną. Poza tym jestem na tak! Przemawia do mnie wszystko, co z owocami i jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przykład jaglaną:) Jaglana też świetnie pasuje na słodko. A jaki masz stosunek do manny?

      Usuń
    2. Bardzo pozytywny :) Myślę, że z ryżowego kleiku, jakbym się mocno uparła, też coś bym zrobiła.

      Usuń
    3. Ja często mieszam kukurydzianą z grysikiem i bardzo mi smakuje. Kleik ryżowy też kiedyś lubiłam, ale teraz, wśród tylu różności i nowości, całkiem o nim zapomniałam;)

      Usuń
  12. Wygląda smakowicie i chyba naprawdę jest smaczne. I pewnie znowu z Twojej podpowiedzi skorzystam.
    Tą sałatkę burak + marchew + jabłko z pomarańczą i orzechami już wypróbowałam;- wszystkim domownikom bardzo smakowała.
    Pozdrawiam serdecznie Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! I życzę kolejnych smacznych prób:)
      Dorotko, wysłałam do Ciebie maila w sprawie dekupaży z poprzedniego wpisu, ale nie wiem, czy go dostałaś, bo nie odpowiadasz.... A może się rozmyśliłaś?

      Usuń
  13. Potrawa wygląda bardzo apetycznie:) Ja chyba spróbuję z jaglaną, bo ostatnio czytałam dużo o jej zaletach i mam ochotę na zdrowy deser:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglana na pewno też będzie świetna, smacznego!

      Usuń