Moja córka uwielbia banany. Z tego właśnie powodu w bieżący weekend ustaliliśmy specjalne deserowo-przekąskowe menu bananowe.
Najpierw były racuszki z bananami wg przepisu z Biblioteczki
Poradnika Domowego (W. Jackowska; Racuchy, naleśniki, zapiekanki;
11/2007):
40 dag mąki pszennej,
2 banany,
2 dag drożdży,
5 dag cukru,
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody,
3 jaja,
cukier waniliowy,
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać wodę, mąkę, jaja, cukier
waniliowy i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pokrojone w
półplasterki banany i delikatnie wymieszać. Smażyć na gorącym oleju.
Podawać na gorąco oprószone cukrem pudrem.
A potem był placek, również wg przepisu z Biblioteczki Poradnika Domowego (Przepisy Czytelników. Jesień; 5/94):
3 jaja,
1,5 szklanki mąki,
1/3 szklanki kaszy manny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju
szklanka cukru
Obrane i pokrojone w kostkę banany zmiksować z cukrem i jajami na gładką, puszystą masę. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną, miksować jeszcze przez minutę. Wlać olej i mieszać, aż tłuszcz połączy się z ciastem. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować dżemem porzeczkowym. Z wierzchu polać czekoladą.
A na przegryzkę, między posiłkami, oczywiście banany w stanie nieprzetworzonym:)
Mniam. Pysznie było.
Komentarze
2010/05/10 14:49:54
Muszę przyznać, że racuszki są genialne. Dziękuję za udostępnienie przepisów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz